Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > Stavím, stavíš, stavíme 0

o Navštíveno 3317x o
o 12.07.2011, 11:49 | Antonio
Brzy se taky přidám mezi stavaře, v září snad budou všechny papíry už OK a začne se vylívat deska, proto bych pomalu potřeboval vědět z čeho stavět. Favorit je zatím Porotherm 44 EKO+ Profi DRY FIX P 6/8,
0,22 U W/(m2.K) Otazka ted zda zateplovat či ne. Názory lidí z okolí i stavebníků jsou zatím tak 50/50. Co si myslíte Vy?
Jedná se o patrovy RD včetně garáže o výměře 150m2

Díky

o 12.07.2011, 11:55 | Dudelina
To je jednoduchý:
Spočti náklady na zeteplovák (aspoň 15cm myslím, kvůli rosnému bodu) a porovnej s roční úsporou energie.
Dále pak taky záleží, jaké plánuješ okna, jak máš řešené zateplení základu atd., aby tě to nelezlo ven jinudy.
o 12.07.2011, 12:00 | Only_One
když teď na začátku použiješ pořádný zdivo, dohlídneš na detaily okolo oken (u porothermu docela šílený to poskládat správně bez tepelných mostů) tak ti zateplení pak celkem k ničemu nepomůže (kromě peněz co zaplatíš za materiál. Já mám postaveno z klasiky Porotherm PD44 a zateplil sem a pomophlo to významně :-D neb zedníci jsou prasata :-D
o 12.07.2011, 12:03 | Only_One
dneska bych už stavěl uplně jinak. Xellu komplet, izolace do spodní stavby co se vejde a izolace do podkroví co se vejde. Vyřešit pořádně systémy topení kombinací, krb, plyn, ele, solární kolektory, akumulace, regulace, pořádné okna a částečnou rekuperaci s výměnou vzduchu.
o 12.07.2011, 12:15 | Antonio
okna asi 6ti komorová trojska(předpoklad U kolem 0,7), jde mi spíš o tepelné mosty. Jsem maximalni laik co se stavebnictví týče, proto nevím jak je to třeba s tepelným moste u patra, kdyz nebudou porotherm stropy ale panel dělaný na míru, jak jej zaizolovat venkovní stěnu v místě panelu ať nepromrzá, je mi jasné že na překlady nebudou moct být použita "ička", konkretně 4m garážová vrata. Lidé z cihlářskéo průmyslu zateplení nedoporučují, ať nepříjdu o vlastnosti cihly...
o 12.07.2011, 14:43 | Tuner#2 | Upraveno: 2011-07-12 14:45:55
Vítej v klubu :-))

Já tohle taky pořád řeším a stále jsem 50/50 a to jsem stavěl z Ytongu 375mm P2-400 čili klasika ne Lambda. (Mimochodem cihla se mě nelíbila právě kvůli řešení tepelných mostů, doplňků, výstavbě a vedení sítí). Mám spoustu lidí co mě od toho odrazují a zateplení stěn neschvalují. V poslední době je totiž u nás několik baráků co mají severní stěnu total zelenou/plesnivou a nikdo neví co s tím. Je otázka zda to bylo jen nevhodně zvoleným systémem zateplení/omítky a nebo zda tenhle negativní efekt nás může potkat za pár let taky. Osobně mám v plánu dva roky ject bez zateplení abych věděl jaké náklady mám (a zároveň vyschlo zdivo) a pak od někoho nechat spočítat zda se zateplení vyplatí.

BTW: Já si měl ten název topicu nechat patentovat :-D
o 12.07.2011, 14:51 | Dudelina
Tuner: Tak ono zateplovat hned porobeton je celkem vražda kvůli počáteční vlhkosti.

Antonio: Když budeš dělat strop z panelů, tak dáš klasicky jako do věnce z venku polystyren.
Mosty z hlediska např. špalet jdou řešit jako u zateplováku a pak přeperlinkovat roh.
o 12.07.2011, 15:02 | Tuner#2
Dudelina: A co asi píšu v závorce? ;-) BTW ty zelené baráky tak mezi nima jsou jako novostavby, tak i domy zateplené po 10ti letech...
o 12.07.2011, 15:15 | cupra.165
a izolace polystyren nebo vata,kontaktni nebo bezkontaktni zatepleni?
o 12.07.2011, 16:47 | Dudelina
cupra: Pokud máš na bezkontakt, tak je to jasná volba :)
Polystyren nebo vata...zase pokud máš prachy a dodržíš komplet difuzně otevřený systém, tak je to druhý kandidát.
Pokud jedeš klasický penetrák, lepidlo a uzavřenou omítku, tak je to úplně jedno - což si dost lidí neuvědomuje a prostě "vata dejchá woe..."
o 12.07.2011, 17:01 | Tuner#2
Dudelina: Na bezkontakt nemám byť vím, že je nejlepší. Co bys teda doporučil za skladbu materiálů na ten Ytong a zda vůbec to zateplovat? Podlaha bude 10cm polystyren, 4cm systémovka na topení a vrch, stropy mám 6cm vata v roštu SDK + 24cm vaty, okna trojska 4-16-4-16-4 a 9cm rám.
o 12.07.2011, 17:09 | cupra.165 | Upraveno: 2011-07-12 17:15:17
Ja bych taky potreboval poradit...300 bily Ytong ,barak je krasne suchy bez plisni,stari 30 let ...celkova plocha na zatepleni pres 250 m2 a nerad bych vyhodil za neco zbytecneho penize ven..ma predstava 10 vata + flexi lepidlo,penetrace,omitka...jak je kompletne difuzne otevreny system? To jde taky s vatou? Vse mi vyhovuje ,jen platim jen za topeni 25 000.- rocne za vytapeni 100m2,pricemz v 22h je tam 21 stupnu a za 3 hodiny uz jen 18.Jinak topime maximalne na 22 stupnu. Jeste dodam plocha strecha zateplena 24 vatou a skvarou,plastova okna.
o 12.07.2011, 18:16 | Dudelina | Upraveno: 2011-07-12 18:20:59
Otevřený systém jde právě s vatou, nebo teď s tím "prodyšným" polystyrenem.
Důležité je pak dodržet komplet systém. Např. [ Link ] .

Hodně lidí vidí, že vata dýchá, ale pak samozřejmě lepí na nejlevnější lepidlo atd., který prostě už tu páru nepustí, takže je vata naprosto k prdu.

Otázka jakou skladbu volit, tu vám hoši neodpovím, to je spíš na projektanta. Já jsem stavitel.
Každopádně z praxe a "studia" problematiky se už dobře tepelně izolační zdivo zateplovat nevyplatí, protože se paradoxně musí volit relativně silný izolant kvůli pozici rosného bodu v kci.
Právě proto je třeba vhodný systém 15-20cm beton (levný) + 20-30cm polyše.
Pak opravdu je to dát si s tím práci spočítat náklady na zateplovák/úspora.

Pak už jsou to počty jako nafta/benzín. Když si vezmeš, že dáš za zateplovák třeba 100tkč a ušetříš např. 5tis. ročně...
o 12.07.2011, 20:56 | Antonio
A co si myslíte o tomto?

Nové, revoluční cihelné zdivo z POROTHERM 36,5 T Profi přináší spojení přírodních materiálů – pálené hlíny s minerální vatou. Díky velmi nízké tepelné vodivosti 0,08 W/(m·K) není nutné jej dodatečně zateplovat, neboť vyhovuje nárokům na výstavbu pasivních domů již při tloušťce zdiva 36,5 cm! Investorům výrazně sníží náklady nejen na stavbu, ale i následné vytápění a údržbu domu. Izolace uvnitř stěny je trvalá, nemůže dojít k jejímu poškození povětrnostními vlivy, hmyzem či ptáky.

foto k příspěvku  od Antonio

o 12.07.2011, 21:06 | Tuner#2
Dudelina: jasné, díky za názor a tip ;-)

Antonio: Je otázka kde a jak ten tepelný odpor měří, já tam vidím dost silné tepelné mosty, mě se to moc nelíbí.
o 12.07.2011, 21:08 | HIGHTOWER | Upraveno: 2011-07-12 21:16:32
doplním Antonia - [ Link ]
Zrovna včera jsem na to taky koukal.
K Ytongu je teď novinka - [ Link ] To už zateplení nebude potřebovat, je co vy na to? Ale tady je jedno porovnání - [ Link ]
o 12.07.2011, 21:14 | Antonio
vypadá dobře, sice drahá,ale líbí se mi
o 12.07.2011, 21:37 | Jerry.s
zkušenosti s tou Thetou tady mít asi nikdo nebude že?
taky se chystám stavět a uvažuji buď o zděném z Thety nebo dřevostavbě, ale to už jinde jsme;)
o 12.07.2011, 21:44 | Dudelina
Jerry: Jaký bys chtěl zkušenosti? Prostě porobeton s lepším odporem...

Mně se třeba ty výrobky s vnitřní izolací líbí, ale asi se pak trochu hůř sekají rozvody atd. Ale ještě jsem s tím nedělal.
o 12.07.2011, 22:37 | Tuner#2
Jerry.s: Z Thety zdil před časem kamarád, respektive jim to dělal firma a mají to bez zateplení. Stěhoval se teď na jaře, takže náklady na topení zatím netuší. Ale je to tahat tvárnici ve dvou už taková 375mm dá chroustovi jako já zabrat :-D Jinak jako Dudelina, klasika Ytong jen díky větší tlouštce se dá bez zateplení. Táta když stavěl tak všichni to dělali na 30tku (před 30ti lety) ale děda tehdy sehnal odřezky z Chlumčan, takže je k tomu ještě 10 přiděláno a máme 40tky zdi bez zateplení a spotřeba energií je opravdu nižší než u podobného domu známých co to udělali jen na 30cm.
o 12.07.2011, 23:01 | cupra.165
Tak to je presne jako u mne. Dolni patro 40-45 skvarovka a pohoda,nebylo by potreba zateplovat,horni patro 30 ytong a strasne rychle to stydne,neumi to naakumulovat teplo. Barak dycha,na muj vkus az moc :-)
o 13.07.2011, 12:28 | z0diaC
taky se zachvíli přidám do klubu .... já zvolil POROTHERM 50 EKO+ Profi DRYFIX bez zateplení .... 3-skla ve dřevě,bungalov, zateplení zálkadů + co půjde vaty na strop tak jsem zvědavý jak to dopadne ... začínat se bude taky tak září + -
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.4696 sekund.