Navštíveno 3317x

Brzy se taky přidám mezi stavaře, v září snad budou všechny papíry už OK a začne se vylívat deska, proto bych pomalu potřeboval vědět z čeho stavět. Favorit je zatím Porotherm 44 EKO+ Profi DRY FIX P 6/8,
0,22 U W/(m2.K) Otazka ted zda zateplovat či ne. Názory lidí z okolí i stavebníků jsou zatím tak 50/50. Co si myslíte Vy?
Jedná se o patrovy RD včetně garáže o výměře 150m2
Díky
To je jednoduchý:
Spočti náklady na zeteplovák (aspoň 15cm myslím, kvůli rosnému bodu) a porovnej s roční úsporou energie.
Dále pak taky záleží, jaké plánuješ okna, jak máš řešené zateplení základu atd., aby tě to nelezlo ven jinudy.
když teď na začátku použiješ pořádný zdivo, dohlídneš na detaily okolo oken (u porothermu docela šílený to poskládat správně bez tepelných mostů) tak ti zateplení pak celkem k ničemu nepomůže (kromě peněz co zaplatíš za materiál. Já mám postaveno z klasiky Porotherm PD44 a zateplil sem a pomophlo to významně :-D neb zedníci jsou prasata :-D
dneska bych už stavěl uplně jinak. Xellu komplet, izolace do spodní stavby co se vejde a izolace do podkroví co se vejde. Vyřešit pořádně systémy topení kombinací, krb, plyn, ele, solární kolektory, akumulace, regulace, pořádné okna a částečnou rekuperaci s výměnou vzduchu.
okna asi 6ti komorová trojska(předpoklad U kolem 0,7), jde mi spíš o tepelné mosty. Jsem maximalni laik co se stavebnictví týče, proto nevím jak je to třeba s tepelným moste u patra, kdyz nebudou porotherm stropy ale panel dělaný na míru, jak jej zaizolovat venkovní stěnu v místě panelu ať nepromrzá, je mi jasné že na překlady nebudou moct být použita "ička", konkretně 4m garážová vrata. Lidé z cihlářskéo průmyslu zateplení nedoporučují, ať nepříjdu o vlastnosti cihly...

12.07.2011, 14:43 |
Tuner#2 | Upraveno: 2011-07-12 14:45:55
Vítej v klubu :-))
Já tohle taky pořád řeším a stále jsem 50/50 a to jsem stavěl z Ytongu 375mm P2-400 čili klasika ne Lambda. (Mimochodem cihla se mě nelíbila právě kvůli řešení tepelných mostů, doplňků, výstavbě a vedení sítí). Mám spoustu lidí co mě od toho odrazují a zateplení stěn neschvalují. V poslední době je totiž u nás několik baráků co mají severní stěnu total zelenou/plesnivou a nikdo neví co s tím. Je otázka zda to bylo jen nevhodně zvoleným systémem zateplení/omítky a nebo zda tenhle negativní efekt nás může potkat za pár let taky. Osobně mám v plánu dva roky ject bez zateplení abych věděl jaké náklady mám (a zároveň vyschlo zdivo) a pak od někoho nechat spočítat zda se zateplení vyplatí.
BTW: Já si měl ten název topicu nechat patentovat :-D
Tuner: Tak ono zateplovat hned porobeton je celkem vražda kvůli počáteční vlhkosti.
Antonio: Když budeš dělat strop z panelů, tak dáš klasicky jako do věnce z venku polystyren.
Mosty z hlediska např. špalet jdou řešit jako u zateplováku a pak přeperlinkovat roh.
Dudelina: A co asi píšu v závorce? ;-) BTW ty zelené baráky tak mezi nima jsou jako novostavby, tak i domy zateplené po 10ti letech...
a izolace polystyren nebo vata,kontaktni nebo bezkontaktni zatepleni?
cupra: Pokud máš na bezkontakt, tak je to jasná volba :)
Polystyren nebo vata...zase pokud máš prachy a dodržíš komplet difuzně otevřený systém, tak je to druhý kandidát.
Pokud jedeš klasický penetrák, lepidlo a uzavřenou omítku, tak je to úplně jedno - což si dost lidí neuvědomuje a prostě "vata dejchá woe..."
Dudelina: Na bezkontakt nemám byť vím, že je nejlepší. Co bys teda doporučil za skladbu materiálů na ten Ytong a zda vůbec to zateplovat? Podlaha bude 10cm polystyren, 4cm systémovka na topení a vrch, stropy mám 6cm vata v roštu SDK + 24cm vaty, okna trojska 4-16-4-16-4 a 9cm rám.

12.07.2011, 17:09 |
cupra.165 | Upraveno: 2011-07-12 17:15:17
Ja bych taky potreboval poradit...300 bily Ytong ,barak je krasne suchy bez plisni,stari 30 let ...celkova plocha na zatepleni pres 250 m2 a nerad bych vyhodil za neco zbytecneho penize ven..ma predstava 10 vata + flexi lepidlo,penetrace,omitka...jak je kompletne difuzne otevreny system? To jde taky s vatou? Vse mi vyhovuje ,jen platim jen za topeni 25 000.- rocne za vytapeni 100m2,pricemz v 22h je tam 21 stupnu a za 3 hodiny uz jen 18.Jinak topime maximalne na 22 stupnu. Jeste dodam plocha strecha zateplena 24 vatou a skvarou,plastova okna.

12.07.2011, 18:16 |
Dudelina | Upraveno: 2011-07-12 18:20:59
Otevřený systém jde právě s vatou, nebo teď s tím "prodyšným" polystyrenem.
Důležité je pak dodržet komplet systém. Např.
[ Link ] .
Hodně lidí vidí, že vata dýchá, ale pak samozřejmě lepí na nejlevnější lepidlo atd., který prostě už tu páru nepustí, takže je vata naprosto k prdu.
Otázka jakou skladbu volit, tu vám hoši neodpovím, to je spíš na projektanta. Já jsem stavitel.
Každopádně z praxe a "studia" problematiky se už dobře tepelně izolační zdivo zateplovat nevyplatí, protože se paradoxně musí volit relativně silný izolant kvůli pozici rosného bodu v kci.
Právě proto je třeba vhodný systém 15-20cm beton (levný) + 20-30cm polyše.
Pak opravdu je to dát si s tím práci spočítat náklady na zateplovák/úspora.
Pak už jsou to počty jako nafta/benzín. Když si vezmeš, že dáš za zateplovák třeba 100tkč a ušetříš např. 5tis. ročně...
A co si myslíte o tomto?
Nové, revoluční cihelné zdivo z POROTHERM 36,5 T Profi přináší spojení přírodních materiálů – pálené hlíny s minerální vatou. Díky velmi nízké tepelné vodivosti 0,08 W/(m·K) není nutné jej dodatečně zateplovat, neboť vyhovuje nárokům na výstavbu pasivních domů již při tloušťce zdiva 36,5 cm! Investorům výrazně sníží náklady nejen na stavbu, ale i následné vytápění a údržbu domu. Izolace uvnitř stěny je trvalá, nemůže dojít k jejímu poškození povětrnostními vlivy, hmyzem či ptáky.

Dudelina: jasné, díky za názor a tip ;-)
Antonio: Je otázka kde a jak ten tepelný odpor měří, já tam vidím dost silné tepelné mosty, mě se to moc nelíbí.

12.07.2011, 21:08 |
HIGHTOWER | Upraveno: 2011-07-12 21:16:32
doplním Antonia -
[ Link ] Zrovna včera jsem na to taky koukal.
K Ytongu je teď novinka -
[ Link ] To už zateplení nebude potřebovat, je co vy na to? Ale tady je jedno porovnání -
[ Link ]
vypadá dobře, sice drahá,ale líbí se mi
zkušenosti s tou Thetou tady mít asi nikdo nebude že?
taky se chystám stavět a uvažuji buď o zděném z Thety nebo dřevostavbě, ale to už jinde jsme;)
Jerry: Jaký bys chtěl zkušenosti? Prostě porobeton s lepším odporem...
Mně se třeba ty výrobky s vnitřní izolací líbí, ale asi se pak trochu hůř sekají rozvody atd. Ale ještě jsem s tím nedělal.
Jerry.s: Z Thety zdil před časem kamarád, respektive jim to dělal firma a mají to bez zateplení. Stěhoval se teď na jaře, takže náklady na topení zatím netuší. Ale je to tahat tvárnici ve dvou už taková 375mm dá chroustovi jako já zabrat :-D Jinak jako Dudelina, klasika Ytong jen díky větší tlouštce se dá bez zateplení. Táta když stavěl tak všichni to dělali na 30tku (před 30ti lety) ale děda tehdy sehnal odřezky z Chlumčan, takže je k tomu ještě 10 přiděláno a máme 40tky zdi bez zateplení a spotřeba energií je opravdu nižší než u podobného domu známých co to udělali jen na 30cm.
Tak to je presne jako u mne. Dolni patro 40-45 skvarovka a pohoda,nebylo by potreba zateplovat,horni patro 30 ytong a strasne rychle to stydne,neumi to naakumulovat teplo. Barak dycha,na muj vkus az moc :-)
taky se zachvíli přidám do klubu .... já zvolil POROTHERM 50 EKO+ Profi DRYFIX bez zateplení .... 3-skla ve dřevě,bungalov, zateplení zálkadů + co půjde vaty na strop tak jsem zvědavý jak to dopadne ... začínat se bude taky tak září + -